Geld

R

Geld (toelichting)

Gemeenten krijgen een integratie-uitkering voor de bijdrage voor Sociaal Werkbedrijven en begeleidingskosten van Beschutte Werkplekken. Dit bedrag is geraamd op basis van de taakstelling beschut werk die de gemeente heeft. Gemeenten ontvangen via de algemene uitkering (cluster participatie) middelen om de begeleidingskosten doelgroep indicatie banenafspraak te bekostigen. 

Momenteel zijn de begeleidingskosten voor de doelgroep indicatie banenafspraak en de begeleidingskosten beschut werk op de begroting samengevoegd onder TV 1.5 voor een totaal van € 217.000,--. De werkelijke kosten in 2023 waren hoger (ongeveer € 170.000,-- voor de doelgroep indicatie banenafspraak en ongeveer € 170.000,-- voor de doelgroep beschut werk). Het tekort in 2023 is gedekt met een overschot uit de BUIG-middelen. 

Om meer zicht te krijgen op de doelgroep beschut werk (deze groep heeft een Beschutte Werkplek bij de Inclusief Groep), wordt voorgesteld de begeleidingskosten voor deze groep apart op de begroting te zetten onder TV 1.4, Begeleidingskosten plaatsingen PW (610402) en hiervoor een bedrag  op te nemen van € 200.000,--.  Deze kosten vooralsnog dekken uit de hogere BUIG gelden 2024. In de 2e of 3e kwartaalrapportage zal worden bezien in hoeverre deze budgetten toereikend zijn.

De begroting onder TV 1.5 is ongewijzigd, omdat door de systematiek in de Participatiewet het duidelijk is dat beide doelgroepen over de jaren zullen toenemen (de doelgroep die voorheen Wajong of Wsw kreeg, stroomt nu respectievelijk in bij de doelgroep indicatie banenafspraak en doelgroep beschut werk).  Bovenstaande zal ook meegenomen worden bij de Programmabegroting 2025-2028.