Portefeuillehouder
Groothuis J.

In 2019 zou een plan worden gemaakt om uitvoering te geven aan de wettelijke verplichting voor het verwijderen van asbestdaken voor 2024.  Centraal staat hierbij het op verschillende manieren faciliteren van eigenaren om voor 2024 al het asbest te kunnen verwijderen. Inmiddels is de wetgeving uitgesteld en inventariseren wij of het project voortgang kan vinden vanuit het oogpunt van volksgezondheid.

2019 2020 2021 2022
opstellen plan van aanpak verwijderen asbestdaken uitvoeren plan van aanpak asbestdaken uitvoeren plan van aanpak asbestdaken uitvoeren plan van aanpak asbestdaken

Kwaliteit

G

Kwaliteit (toelichting)

In 2019 is het NEO plan van aanpak asbestdaken opgesteld. Dit plan is bestuurlijk besproken met de betrokken wethouders van de NEO gemeenten.  Doordat het verbod van asbestdaken landelijk is ingetrokken kan er nog geen vervolg aan het plan gegeven worden. In 2020 was het de bedoeling dat er vanuit het Rijk een fonds zou komen voor particulieren en bedrijven. Dit is nog steeds niet gerealiseerd waardoor het plan nog geen vervolg kan krijgen. In 2021 is een fonds gevormd waaruit geleend kan worden voor de sanering van asbestdaken. Er loopt nog een onderzoek of het mogelijk is om de oppervlakte te verhogen voor sloop door particulieren. Zodra hier meer duidelijkheid over is zal dit in het plan verwerkt worden.

Tijd

R

Tijd (toelichting)

De Eerste Kamer heeft nog niet ingestemd met de asbestwet. Het plan van aanpak voor asbest loopt daardoor vertraging op. Doordat er nog onderzocht wordt of het aantal vierkante meters sloop door particulieren opgehoogd kan worden, kan het plan van aanpak niet afgerond worden.

Dit jaar wordt bekeken of er mogelijkheden zijn om het verwijderen van asbestdaken met verduurzaming en of klimaatadaptatie(isolatie en zonnepanelen, groene daken). Daarnaast wordt onderzocht of dit onderwerp samen met de ODNV opgepakt kan worden.