Portefeuillehouder
Teeninga P.

Planning
Einddatum: 31-12-2022

Uit onderzoek blijkt een toename van gemiddelde uitgaven per cliënt en het aantal cliënten. Per segment zijn grote verschillen in stijging. In regionaal verband wordt ingezet op beheersmaatregelen.  Via monitoring  zal analyse op aanbieder- en productniveau plaatsvinden.  Met aanbieders met de grootste toename zullen frequenter voortgangsgesprekken worden gepland. Evaluatiegesprekken met ouders, CJG en aanbieder gaan houvast geven of de juiste dingen worden gedaan en bereikt. Via het innovatiefonds zal ingezet worden op meer inhoudelijke vernieuwing bij aanbieders. Met onderwijs zal afgestemd worden om schooluitval zoveel mogelijk te beperken. Onderzocht wordt of verblijfszorg afgebouwd kan worden door meer thuisnabije hulp. Een pilot samenwerking lokale huisartsen en GGZ-hulp heeft als doel om meer hulp vroegtijdig en laagdrempelig en goedkoper op te pakken. Naast de regionale aanpak zal ook op lokaal niveau beoordeeld worden op welke manier de stijging van uitgaven kan worden omgebogen.

2019 2020 2021 2022

vanaf 1 juli 2019 beschikbaar stellen van het dashboard
voeren van extra gesprekken met aanbieders met grootste toename
beoordelen ingediende aanvragen om innovatie door aanbieders (vanaf 1 januari 2019 zijn 3 innovaties goedgekeurd)
voortzetten van het (lokale) project Verder Thuis met als doel: onderzoeken of kinderen in Verblijf toch thuis kunnen wonen
starten de pilot Jeugd GGZ-POH met de huisartsen (per 1 oktober 2019)
Een interventieteam Jeugd is gestart met vijf maatregelen die prioriteit hebben. 1. Analyse bestand cliënten Zorg in Natura met als doel meer zicht te krijgen op de verwijzingen naar de dure vormen van zorg en te bekijken  waar de sturingsmogelijkheden voor de gemeente zitten om deze verwijzingen te laten afnemen dan wel de doorlooptijd van de zorgtrajecten te verkorten. 2. Aanscherpen opdracht CJG met als doel meer zicht te krijgen op het CJG en de toegang tot de duurdere vormen van zorg. 3. POH GGZ Jeugd positioneren bij de huisartsen met als doel een betere samenwerking met de huisartsen te realiseren en het aantal verwijzingen naar de specialistische GGZ te laten afnemen.  4. Gesprekken met Zorgaanbieders met als doel  te komen tot afspraken gericht op kortere zorgtrajecten dan wel de inzet van goedkopere zorgvormen. 5. Analyse bestand PGB met als doel zicht te krijgen op het PGB bestand en te bezien waar de mogelijkheden van de gemeente zitten om dit te beïnvloeden.

doorontwikkelen dashboard en monitoring indien blijkt dat gegevens onvoldoende houvast geven
voeren gesprekken met grote aanbieders
monitoren voortgang toegekende aanvragen om innovatie door aanbieders
beoordelen of de pilot Verder Thuis voortgezet wordt
beoordelen of de pilot Jeugd GGZ-POH voortgezet kan worden
uitwerking verdere maatregelen om tekorten terug te brengen

evaluaren monitorinstrument
voeren gesprekken met grote aanbieders
actieve regie bij kinderen in verblijf
borging inzet Jeugd GGZ-POH
ontwikkelen onderwijszorgarrangementen
nieuwe inkoop volgens segmentindeling
invoeren nieuwe woonplaatsbeginsel per 1-1-2022


voeren gesprekken met grote aanbieders
actieve regie bij kinderen in verblijf

 



Toelichting

G

Kwaliteit

Vanaf april 2020 is er een intensief traject gestart om de ingezette maatregelen te monitoren en de voorgenomen maatregelen in gang te zetten. De lokale stuur- en werkgroep Jeugd heeft met maandelijkse berichten via de mededelingenbrief de commissie Maatschappij en Middelen op de hoogte gehouden van de voortgang. De voorgenomen besparing voor het jaar 2020 is behaald. De inzet op de maatregelen zal ook de komende periode zijn voortgang vinden. 

G

Tijd

De ingezette maatregelen worden in de lokale stuur- en werkgroep gemonitord. Per 1 december 2020 zijn 10 maatregelen in uitvoering en starten er 4 maatregelen per 1 januari 2021 (BSO+, Onderwijs Jeugd Arrangement Verschoorschool, nieuwe DVO Meerinzicht en sturen met cijfers via het Dashboard). In 2021 zullen 2 maatregelen opgepakt worden (ambulante hulp efficiënter organiseren met nadere afspraken lokale aanbieders).