Opstellen plan vroegtijdig ingrijpen bij problematische schulden en snelle toegang tot hulpverlening, met specifieke aandacht voor jongeren.
Inwoners zijn financieel zelfredzaam wanneer zij weloverwogen keuzes kunnen maken zodat de financiën in balans zijn, zowel op de korte als lange termijn. Financieel zelfredzaam zijn betekent ook dat inwoners weten wanneer zij tijdig hulp in moeten roepen. En goed weten hoe ze met geld moeten omgaan.
In het plan schuldhulpverlening wordt opgenomen welke maatregelen, activiteiten en voorzieningen zich richten op het financieel vaardig worden van onze inwoners en hoe ze hun financiën op orde houden. We zorgen voor een snelle toegang tot schuldhulpverlening en geven prioriteit aan jongeren.
2019 | 2020 | 2021 | 2022 |
Beleidsplan schuldhulpverlening 2019-2022 is vastgesteld in de raad van dec. 2018. Uitwerken van het actieplan (onder meer de toegang tot schuldhulpverlening) | Uitwerken van het actieplan |
Toelichting
Er is een integrale toegang tot schuldhulpverlening gerealiseerd in samenwerking met Stimenz. De samenwerking met de gemeente Zwolle is geïntensiveerd. We voeren regie op deze trajecten. We zetten na afronding van een schuldhulpverleningstraject nazorg in om recidive te voorkomen. De inzet van sociaal raadslieden Stimenz is uitgebreid van een tweewekelijks naar een wekelijks spreekuur. We geven uitvoering aan het convenant met Omnia Wonen en Stimenz voorkoming huurachterstanden en huisuitzettingen. Er wordt ingezet op de begeleiding van ondernemers in financiële problemen richting gespecialiseerde schuldhulpverlening. We zijn gestart met een verkenning rondom de netwerksamenwerking rondom financiële administratie/schuldhulpverlening.