Portefeuillehouder
J.M. Elskamp

Geld

R

Geld (toelichting)

Taakveld 1.1 Samenkracht en burgerparticipatie geeft  in 2023 per saldo een forse incidentele onderschrijding aan.

Dit is onder andere toe te schrijven aan:

Maatschappelijk werk Veluwe Antidiscriminatie voorziening geeft een overschrijding van € 41.000,-.

Maatschappelijke zorg lokaal: Veel kosten zijn in 2023 vanuit de regio opgevangen. Met de verwachte decentralisatie beschermd wonen en maatschappelijke opvang de komende jaren zijn deze middelen noodzakelijk om lokaal in te kunnen spelen op de gevolgen van de decentralisatie voor het lokale veld. Voor boekjaar 2023 heeft dit geresulteerd in een onderschrijding van € 112.000,-. 

Inburgering nieuwkomers (Statushouders):  Vanaf 1 januari 2022 is de Wet inburgering inwerking getreden. Gemeenten hebben extra taken gekregen op het gebied van inburgering, waaronder het faciliteren en bekostigen van de inburgeringslessen. In verband met een achterstand op de taakstelling huisvesting statushouders, zal een aantal van deze werkzaamheden nog moeten worden uitgevoerd in 2024. Hiervoor zal de gemeente extra inhuurkosten moeten maken. Van de totale onderschrijding 2023 van een bedrag van € 137.000,- heeft de raad in februari 2024 besloten een bedrag van € 50.000,- over te hevelen naar 2024.

Gebiedsfonds vitale kernen:  Vanuit het burgerfonds was een totaalbedrag van € 50.000,-- beschikbaar voor lokale burgerinitiatieven. De raad heeft in februari 2024 besloten het ‘restant’ van het jaarlijkse budget (€ 20.500,-) op basis van de vastgestelde kaders van het burgerfonds over te hevelen naar 2024.

Kinderopvang: Het Rijk kent structureel extra middelen toe voor het toezicht en de handhaving op de kinderopvang. Vanuit 2022 waren deze middelen overgeheveld en zijn aan het budget 2023 toegevoegd, maar voor een deel van € 30.000,- niet besteed. 

Ondersteuning mantelzorg: De overschrijding voor Mantelzorg van € 47.000,- is ontstaan vanwege een andere methodiek van de verstrekking van de mantelzorgwaardering. In de nieuwe situatie worden cadeaubonnen (met een geldswaarde) aan het eind van het jaar als waardering uitgereikt, waarna deze bij de lokale middenstand kunnen worden verzilverd. Voorheen kon de lokale middenstand achteraf na het jaar van uitgifte van de bonnen bij de gemeente declareren.

Multiprobleemverward gedrag zorgmijders: Hier is een onderschrijding te zien van € 45.000-. Reden hiervoor is dat de verwachte structurele kosten voor de ontwikkelingen rondom multiproblematiek en verward gedrag nog niet volledig in kaart zijn gebracht. Met de bewegingen die momenteel gaande zijn (veel casuïstiek) is wel de verwachting dat de komende jaren dit budget beter benut wordt.

Opvang Oekraïners:  Via de bekostigingsregeling opvang ontheemde Oekraïners ontvangt de gemeente een normvergoeding (per gerealiseerde plek per dag) voor de gemaakte kosten van de gemeentelijke opvang van ontheemden uit de Oekraïne (GOO). Daarnaast wordt voor de gemaakte kosten van de particuliere opvang (POO) het verstrekte leefgeld vergoed en wordt een normvergoeding per geregistreerd persoon per maand vergoed. Ook zijn de transitiekosten (plaatsing en inrichting) van locatie Landrust vergoed op basis van werkelijke kosten. Met name de normvergoeding GOO is ruim voldoende als dekking voor de gemaakte externe kosten. De vergoeding van het Rijk is hoger dan de externe kosten, waarbij opgemerkt moet worden dat er hierbij geen rekening is gehouden met de eigen personele inzet van de gemeente. Voor 2023 resulteert dit in een voordelig saldo van € 6.237.000,-.   

Integraal zorgakkoord (IZA): Voor deze nieuwe SPUK regeling zijn gelden (€ 142.800,-) ontvangen via de gemeente Elburg voor dekking van de kosten die in 2023 zijn gemaakt voor dit onderdeel. De kosten zijn op diverse plaatsen in programma 1 verantwoord. 

De huuropbrengsten Kulturhus Elspeet over 2023 bedragen € 92.635,-. Deze baten zijn niet begroot.