Portefeuillehouder
J.M. Elskamp

Geld

R

Geld (toelichting)

De verschillende Wmo taakvelden voor maatwerkproducten zijn communicerende vaten die sterk met elkaar verbonden zijn en jaarlijks onderling fors kunnen verschillen.  Het totaal begrootte bedrag voor Wmo maatwerk ad 5.3 miljoen laat onder de streep een minimale onderschrijding zien van € 39.707,-- (0,75%).  Omdat per taakveld een verantwoording verschuldigd is, wordt met dit gegeven een toelichting voor dit taakveld  gegeven.

Het onderdeel woningaanpassingen laat een incidentele overschrijding zien van € 72.000. Het product woningaanpassingen is  sterk afhankelijk van het aantal grote woningaanpassingen.  Dit jaar zijn incidenteel meer dure woningaanpassingen toegekend dan gebruikelijk.

De collectieve zorgverzekering laat een  structureel  tekort zien.  Per 1 januari 2023 is de bijdrage in de collectieve zorgverzekering verhoogd waardoor de zorgverzekering betaalbaar blijft voor inwoners met een laag inkomen die doorgaans hoge zorgkosten maken. De overschrijding op het onderdeel collectieve zorgverzekering in 2023 kan worden gedekt met de middelen (ad. € 30.000,-- onder TV 1.3) die uw raad in 2023 beschikbaar heeft gesteld voor de aanpak armoede en schulden. In 2023 is het Uitvoeringsplan Bestaanszekerheid en Schulden vastgesteld, de begroting voor de collectieve zorgverzekering wordt hiermee vanaf 2024 structureel verhoogd met € 20.000,--.

Transformatiebudget Wmo: in 2023 is  voor de post transformatie Wmo een incidentele onderschrijding te zien van ruim 290.000. De meeste transformatie kosten zijn in 2023 toegeschreven aan het programma sociaal domein. Met de verwachte uitbreiding van het programma sociaal domein in 2024 wordt de post in 2024 naar verwachting meer benut. In 2023 is het budget (€ 10.000,-) niet benut als gevolg van beperkte personele beschikbaarheid. Daardoor zijn een aantal zaken doorgeschoven naar 2024. Een van deze zaken betreft de Inclusie agenda welke een looptijd heeft tot en met 2024. De bedoeling was om het budget in te zetten voor het inhuren van expertise en ondersteuning van de huidige klankbordgroep van inclusie ambassadeurs en voor begeleiding van het participatietraject.