Portefeuillehouder
W. Stoffer

Geld

R

Geld (toelichting)

De mutaties reserves laten een afwijking zien ten opzichte van de begroting (na begrotingswijzigingen). De verschillen zijn als volgt te verklaren:

Lasten
Ten behoeve van aankoop Industrieweg 20-26 is in 2023 een begrotingswijziging gemaakt. Onderdeel van deze wijziging is een dekking uit de reserve grondexploitatie van € 125.000,-. Omdat de juridische levering niet in 2023 heeft plaatsgevonden,heeft de voorgenomen onttrekking ook niet plaatsgevonden.
Vanwege de voortgang van de grondexploitaties Kijktuinen en Molenbeek hebben op grond van de verslaggevingsregels winstnemingen plaatsgevonden. Voor beide projecten gezamenlijk is ruim 1 miljoen winst verantwoord in de exploitatie. Deze winsten waren vooraf niet begroot. Voor bedrijvenstrip Elspeet heeft een vrijval van de verliesvoorziening (€ 235.000,-) plaatsgevonden. 
Vanwege de voortgang van de grondexploitaties De Kolk en bedrijvenstrip Elspeet hebben op grond van de verslaggevingsregels winstnemingen plaatsgevonden. Voor beide projecten gezamenlijk is bijna € 770.000,- winst verantwoord in de exploitatie.

Baten
In de begroting 2023 is een jaarlijkse onttrekking aan de reserve grote projecten geraamd ter dekking van de kapitaallasten uit het Koersplan onderwijshuisvesting. Omdat het Koersplan een gewijzigde planning heeft ten opzichte van het oude Integrale Huisvestingsplan heeft in 2023 geen onttrekking uit de reserve plaatsgevonden. Deze onttrekking schuift op en zal op een later moment plaatsvinden ter dekking van de kapitaallasten onderwijshuisvesting. 
Voor de cofinanciering van de aanvraag LEADER-gebieden van de strategische samenwerking in de agrarische enclave GEUS (Garderen, Elspeet, Uddel, Speuld) is € 100.000,- beschikbaar gesteld vanuit de algemene reserve. Daarnaast is ten laste van de algemene reserve € 175.000,- aangevraagd voor het gebiedsproces GEUS. Beide posten zijn in 2023 niet uitgegeven maar volgen in 2024. 
Ten behoeve van aankoop Industrieweg 20-26 is in 2023 een begrotingswijziging gemaakt. Onderdeel van deze wijziging is een dekking uit de reserve grondexploitatie van € 125.000,-.  Omdat de juridische levering niet in 2023 heeft plaatsgevonden heeft de voorgenomen onttrekking ook niet plaatsgevonden.
Tegenover bovengenoemde onderschrijdingen staat de vorming van een verliesvoorziening Weversweg (€ 506.000,-) ten laste van de reserve grondexploitatie. Op grond van de geldende verslaggevingsregels moet de vorming van de voorziening ten laste van een reserve via taakveld 9.10 Mutaties reserves lopen. De onttrekking aan de reserve grondexploitatie is als inkomst verwerkt op dit taakveld. De storting in de voorziening loopt via taakveld 3.2 Grondexploitaties. 
Voor de uitvoering van het programma duurzaamheid wordt jaarlijks een onttrekking aan de reserve Duurzaamheid geraamd. Deze onttrekking heeft in 2023 niet plaatsgevonden.
Ter dekking van de kapitaallasten van de Stationsomgeving wordt jaarlijks een onttrekking uit de reserve grote projecten geraamd. Op grond van de verslaggevingsregels mag de afschrijving van het project beginnen na oplevering. Daarom zijn er in 2023 voor de Stationsomgeving geen kapitaallasten geboekt en vindt er ook (nog) geen onttrekking aan de reserve plaats.