Portefeuillehouder
W. Stoffer

Geld

R

Geld (toelichting)

Personeelskosten: Vanwege ziekte, zwangerschap en andere onvoorziene omstandigheden is er in de loop van 2023 een bedrag van € 223.000 bijgeraamd voor de inzet van externe inhuur. Achteraf blijkt dat het financieel meevalt. Bij het opmaken van deze kwartaalrapportage is er sprake van een voordelig resultaat van € 237.000. Daarnaast is bij het opmaken van deze kwartaalrapportage uitgegaan van de verwachte kosten. De verwachting is dat niet alle kosten worden gerealiseerd waardoor het financiële resultaat nog iets gunstiger uitvalt. De oorzaak van deze financiële meevaller is het niet invullen van formatieruimte. Het is nog steeds een uitdaging om alle vacatures ingevuld te krijgen. Een externe recruiter wordt ingezet om dat te realiseren.

Opleidingskosten: Voor het jaar 2023 bedraagt de overschrijding € 132.000. Dit heeft diverse oorzaken. Veranderende wet- en regelgeving, een voorbeeld is de invoering van de Woo (Wet open overheid). Daarnaast is er een flink aantal nieuwe medewerkers bij onze gemeente in dienst getreden die opgeleid moeten worden. Dit heeft tot extra opleidingskosten geleid. 

Loon naar werken
Het kost onze organisatie veel moeite om geschikte medewerkers te vinden voor onze openstaande vacatures. Het is daarom belangrijk om onze huidige medewerkers te blijven boeien en te binden aan onze organisatie. Met loon naar werken heeft de teammanager de mogelijkheid om activiteiten met de medewerkers te ondernemen waardoor het aantrekkelijk blijft om voor onze organisatie te mogen werken. Mede vanwege de corona hebben teams hun budgetten voor dit onderdeel niet geheel ingezet. In verband hiermee heeft de raad in februari 2024 besloten een bedrag van € 34.000,- over te hevelen naar 2024.