Portefeuillehouder
W. Stoffer

Geld

R

Geld (toelichting)

De financiële effecten uit de decembercirculaire zijn niet in de begroting 2023 verwerkt. De bedragen die hiermee gemoeid zijn vormen een onderdeel van het rekeningresultaat. Voor deze circulaire gaat het om een bedrag van  € 1.883.301.  Dit verklaart het overgrote deel van het verschil in de baten. Van deze middelen is besloten om een deel als stelpost over te hevelen naar 2024. 

In 2023 is voor de invoeringskosten omgevingswet € 675.000,- meer algemene uitkering ontvangen. Bij de bestemming van het jaarrekeningresultaat wordt volgens afspraak aan de raad voorgesteld dit bedrag toe te voegen aan de nieuw in te stellen bestemmingsreserve Omgevingswet. Daarnaast is een bedrag van € 217.000,- meer Algemene Uitkering ontvangen voor de uitvoeringskosten Klimaatakkoord. Bij de bestemming van het jaarrekeningresultaat wordt volgens afspraak aan de raad voorgesteld dit bedrag toe te voegen aan de bestemmingsreserve Duurzaamheid.

Voor de berekening van de uitkering Gemeentefonds hanteert het Rijk diverse rekeneenheden en gewichten. Deze kunnen in de loop van het jaar wijzigen met als gevolg een bijstelling in de hoogte van de uitkering. Het resterende verschil van € 98.000,- in de baten ten opzichte van de begroting is hiervan grotendeels het gevolg. 

Aan het Gemeentefonds worden bedragen toegevoegd voor onderwerpen die voor de gemeenten extra uitgaven betekenen. Niet altijd is volledig duidelijk op welke wijze deze zullen worden ingezet en moet (nadere) besluitvorming worden afgewacht. Per 31 december 2023 stond nog een bedrag van €  617.715,-- 'geparkeerd'. Het betreft middelen voor:

De met een * geoormerkte onderdelen zijn al in een eerdere fase aan het college ter besluitvorming voorgelegd.

Ook in de september- en decembercirculaire 2023 is weer een aantal incidentele bedragen toegekend waarvan is besloten om deze als overheveling in 2024 in te zetten. Het gaat om een totaalbedrag van € 938. 863,--. Het betreft middelen voor:

In de decembercirculaire 2023 is een bedrag van € 831.089,-- toegekend voor de energietoeslag 2023. De uitbetaling van deze gelden is verantwoord onder taakveld 1.3 Inkomensregelingen.