Duurzame mobiliteit
De gemeente maakt voor haar dienstreizen gebruik van een all electric deelauto. Deze auto wordt buiten kantooruren met de inwoners van Nunspeet gedeeld.
In 2017 werden 3 extra laadpunten geplaatst (1 extra openbare laadpaal met 2 aansluitingen en ter ondersteuning van de deelauto werd een laadpaal opgewaardeerd tot een laadpaal met 2 aansluitingen).
Het aantal duurzaam aangedreven voertuigen (groengas en elektriciteit) steeg met 20 van 81 tot 101. Dit is 0,8 % van het totale aantal personenauto’s (12.795 personenauto's); 30% meer dan in 2016.
Duurzaam Wonen
In 2017 werd de Duurzaamheidslening met succes ingezet.
Er waren 22 gehonoreerde aanvragen. In totaal werd € 121.853 weggezet. In alle gevallen betrof het een investering in zonnepanelen. Het geïnvesteerde budget is goed voor 67 duizend kWh op jaarbasis, voldoende om 19 gezinnen volledig van elektriciteit te voorzien (op basis van normgebruik 3.500 kWh).
Beleid
In de concept-Omgevingsvisie Nunspeet is de opgave en het ambitieniveau voor opwekking van duurzame energie opgenomen.
Onder begeleiding van het bureau OverMorgen werd een intensief traject doorlopen, met als doel het in kaart brengen van kansrijke grootschalige energieprojecten binnen de gemeenten. Tegelijkertijd liep een regionaal traject met de focus op grensoverschrijdende projecten. In Nunspeet was er een Interne validatie op 31 mei, een sessie met het college op 20 juni, met de raad op 19 september, een atelier met stakeholders op 28 september, een tweede atelier met stakeholders op 19 oktober en een Informatieavond (170) bewoners op 19 oktober. 17 januari 2018 was er een afsluitende ambtelijke sessie, waarna de resultaten aan de raad worden gepresenteerd. De eindrapportage met vijf kansrijke projecten wordt aan de nieuwe raad gepresenteerd.